Ce este un team building?
Team building-ul are ca scop eliminarea expresiei „Imi cunosc colegii de echipa prin mail-urile pe care mi le dau” sau „Ea e Ana de la tehnic. Am vorbit cu ea pe mail. Pana acum nu stiam ca ii plac si ei animalele”.
Tehnic vorbind, team building-ul reprezintă un proces de transformare a unui grup intr-o echipa dispusa sa colaboreze eficient pentru a atinge obiectivele stabilite de catre o companie. Poate include atat activitati zilnice, dar cel mai adesea presupune organizarea unui eveniment de-a lungul unui week-end. Aceste activitati au ca obiectiv motivarea si cresterea performantei membrilor unei echipe.
De ce este important un team building?
Team building-ul inseamna de cele mai multe ori ocazia ideala pentru a contopi talentul, priceperea si creativitatea unui grup. Obiectivele care sunt atinse de orice team building gen sunt: comunicarea, colaborarea si munca in echipa. Importanta unui team building se evidentiaza urmatoarele puncte:
- Indeplinirea sarcinilor – indivizii au propriul ritm de rezolvare a task-urilor. Pusi impreuna, provenind din medii diferite, cu activitati zilnice diferinte, team building-ul ii provoaca sa isi creeze un ritm al echipei astfel incat sa atinga impreuna succesul;
- Calitatea deciziilor – in cadrul team building-urilor pot fi generate mai multe idei decat ar putea o singura persoana sa o faca, iar luarea deciziei pentru cea mai buna idee va fi bazata pe viziunea unei echipe, nu a unui singur individ;
- Asumarea riscurilor – a fost demonstrat ca team building-ul ofera incredere membrilor echipei mai mult decat unui singur individ in asumarea de riscuri calculate;
- Motivare – team building-ul ridica moralul membrilor echipei si ii incurajeaza sa isi desfasoare activitatea mai eficient;
- Viteza de asimilare a informatiilor – evenimentele de team building creeaza mediul propice invatarii, sustinand echipele in procesul de invatare rapida;
Mai mult decat atat, team building-ul este important deoarece ajuta grupul sa isi valorifice punctele forte si sa-si minimalizeze slabiciunile.
Obiectivele unui team building
Socializarea la locul de munca reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de crestere a productivitatii la birou. Nu numai ca ridica moralul, ci și permite membrilor echipei sa lucreze mai bine pentru rezolvarea problemelor de lucru de zi cu zi.
2. Munca in echipa si cresterea performantei echipei
Dupa incheierea activitatilor de team building, angajatii inteleg mai bine punctele forte, punctele slabe si interesele celorlalti. Aceasta intelegere ii ajuta sa lucreze mai bine impreuna in ceea ce priveste evolutia companiei.
3. Spirit de echipa, distractie si motivare
Dupa ce orice echipa sportiva castiga un campionat important, ei sarbatoresc si se distreaza. Aceasta ii motiveaza sa isi doreasca sa castige mai mult si mai mult. Acest exemplu extrem arata ca spiritul de echipa, aplauzele si distractia care vin cu fiecare eveniment de team building pot motiva membrii unei echipe sa atinga la urmatorul nivel al dezvoltarii unei companii.
4. Incurajarea inovarii si a creativitatii
Oamenii tind sa fie mai creativi atunci cand au alaturi oameni cu care se simt confortabil. Asadar, evenimentele de succes ale echipei nu numai ca apropie oamenii, ci ii ajuta sa propuna idei mai reusite si mai creative la locul de muncă.
5. Comunicarea si activitatea eficienta
Comunicarea si activitatea eficienta reprezinta motivul principal pentru care oamenii aleg sa organizeze un team building. Toata lumea isi doreste un mediu de lucru prietenos, unde oamenii se simt confortabil si sunt dispusi sa vorbeasca si sa lucreze cu oricine.