Te întrebi ce este psihoterapia și cum te poate ajuta?
Voi încerca să-ți răspund în câteva rânduri – atât cât se poate explica în cuvinte.
La final am inserat câteva sugestii practice privind modul în care te poți pregăti pentru o ședință terapeutică eficientă.
Psihoterapia este spațiul în care se întâmplă miracolul transformării.
Este procesul vindecării, al autocunoașterii și dezvoltării personale profunde.
Reprezintă locul în care te poți exprima liber, unde ești ascultat și înțeles, acolo unde te simți în siguranță, deoarece acceptarea și confidențialitatea îți sunt garantate.
Psihoterapia este sprijinul de care ai nevoie atunci când întâmpini provocări, dificultăți sau blocaje care par de nerezolvat.
Este o soluție optimă atunci când te simți la capătul puterilor.
Este necesară atunci când te simți captiv într-un fel de închisoare mentală, fizică sau relațională – fie că este vorba de singurătate, droguri, alcool, o relație toxică și nefericită, de o despărțire dureroasă, doliu, un mediu profesional oprimant sau de o profesie nepotrivită.
Psihoterapia te alină, vindecă și energizează în momente de impas existențial: atunci când suferi fie din cauza unor circumstanțe dureroase, fie din pricina frământărilor lăuntrice, fie atunci când te simți inutil și crezi că duci o viață lipsită de sens.
Terapia este un act de comunicare interpersonală: întâlnirea cu o persoană empatică, care rezonează cu tine, te înțelege și intervine cu delicatețe și fermitate pentru a căpăta claritate, energie și încredere.
Înseamnă curajul de a cere ajutor de specialitate, în momentele de impas existențial, atunci când gândurile și emoțiile tale sunt derutante, chinuitoare, dureroase și apăsătoare. Curajul de a opera schimbări pentru a avea o viață armonioasă, liniștită și împlinită.
Psihoterapia presupune îndrăzneala de a te confrunta cu sursa problemelor, încumetarea de a pătrunde în adâncurile sufletului și minții tale. O incursiune de înțelegere a mecanismelor psihologice interne pentru a înțelege de ce gândim, simțim și acționăm într-un anumit fel.
Este locul în care învățăm cum să ne înțelegem emoțiile, cum să ne explicăm sursa lor și modul în care să ni le facem prietene, să le îmblânzim. Ne răspundem la întrebări cu privire la rolul lor și la ceea ce vor să ne comunice, cum le putem folosi în avantajul nostru, astfel încât să ne simțim bine cu noi înșine, cu universul nostru interior.
Psihoterapia solicită motivație, angajament, timp și energie pentru a reuși să construiești versiunea cea mai bună a ființei tale. De cele mai multe ori, realizarea acestei reconfigurări necesită distrugerea vechilor tipare cognitive și comportamentale, și asta poate fi destul de inconfortabil și dureros.
Procesul terapeutic presupune, de cele mai multe ori, dezlipirea de ceea ce ni se pare ”firesc” la noi și transformarea FELULUI nostru de a gândi și de a acționa, a modului nostru familiar de a fi.
Schimbarea este destul de dificilă, implică ieșirea din zona noastră de confort.
Asta înseamnă că, deși înțelegi că e necesar să realizezi anumite sarcini, aparent simple, din cauza ”firescului”, a felului de a fi dintotdeauna, uneori e dificil de a le duce la bun sfârșit. Dar DECÂT SĂ lași lucrurile să treneze și problemele să se amplifice, ALEGI să crezi că merită să depui efortul necesar și să acționezi alături de susținerea unui specialist, pentru îmbunătățirea calității vieții tale.
Problemele cu care ne confruntăm sunt cauzate de modul defectuos în care am fost programați, de felul în care am învățat să gândim și să acționăm.
Ele sunt susținute de elemente cognitive, emoționale și comportamentale iar intervenția terapeutică are loc exact la nivelul acelorași trei dimensiuni.
Dacă folosim analogia între creierul uman și computer, putem spune că problemele noastre sunt cauzate de o programare deficitară și distorsionată sau de o versiune depășită care a devenit ineficientă. Dar schimbarea presupune mai mult decât un set de informații, mai mult decât un input cognitiv.
Cognițiile au o importanță deosebită în acest proces dar ele au nevoie de energia emoțiilor pentru a face posibilă această schimbare.
Experiența terapeutică cognitiv-emoțională explorează atât zona conștientă cât și partea inconștientă a minții.
Creează contextul de a accede la o nouă cunoaștere care merge dinspre conștient spre inconștient.
Inconștientul nostru reprezintă un rezervor impresionant de resurse, este cea mai puternică instanță a personalității noastre în generarea unei schimbări durabile și profunde.
Hipnoza este maniera de accesare a rezervorului de resurse psihologice existent în inconștientul nostru.
Transa hipnotică facilitează modificarea stereotipurilor mentale și comportamentale asigurând astfel trăirea unei experiențe generatoare de forță psihică transformatoare.
Psihoterapia ericksoniană se potrivește temperamentului meu, înclinațiilor mele naturale, îmi place să văd schimbări și progrese într-un interval relativ scurt.
Ea prezintă tehnici practice, cu efecte reale, despre cum să-ți reinventezi viața pentru depășirea celor mai dificile și mai de durată probleme pe care le întâmpini.
”Există lucruri pe care le știți, dar nu știți că le știți. Când veți ști ceea ce nu știți că știți, atunci vă veți schimba”. (Erickson)
Procesul terapeutic este o călătorie palpitantă și provocatoare spre autodescoperire.
La început vom stabili, de comun acord, obiectivul călătoriei. Acesta va fi concret, realist și cuantificabil.
Apoi, împreună, vom explora strategii pentru a atinge obiectivul stabilit.
Psihoterapia te ajută ca tu să fii regizorul propriei tale vieți.
Te determină să găsești răspunsuri la întrebări existențiale, să îți construiești o viziune proprie asupra vieții tale, un scenariu potrivit, autentic, care să te mulțumească, să te împlinească.
Te invit alături de mine în locul unde se produce magia schimbării, acolo unde primești liniște, claritate și energie creativă.
Ne putem întâlni, pentru a beneficia de serviciile de psihoterapie, atât online, cât și fizic la cabinet.
Dacă alegi varianta online, beneficiezi de
- aceeași deschidere și confidențialitate
- posibilitatea de a discuta de oriunde și oricând simți nevoia
- eliminarea timpului de deplasare
Primul pas este acela de a mă apela telefonic la numărul 0751 06 40 30 sau prin completarea formularului de contact, pentru a exprima ceea ce simți și gândești în legătură cu situația problematică întâmpinată.
Cu această ocazie vom stabili data și intervalul orar al primei ședințe de psihoterapie individuală, care durează 50-60 de minute. Timpul petrecut împreună pentru o ședință de psihoterapie de cuplu este de 90 de minute, discuțiile vor avea loc atât individual, cât și împreună – în cuplu, experiența finală fiind îmbunătățirea comunicării și a comuniunii celor implicați.
Fie înaintea primei discuții telefonice sau a completării formularului de contact, fie înaintea primei ședințe programate, pentru o intervenție eficientă și rapidă, te invit să reflectezi asupra câtorva întrebări:
- Cu ce problemă mă confrunt?
- Cum pot exprima problema în termeni de …
- eu simt că ……
- eu cred/gândesc despre asta …
- eu mă mă comport……….. și asta îmi creează probleme la/în …..?
- Ce îmi doresc de fapt, în urma întâlnirii cu psihoterapeutul?
- Cum mi-ar plăcea să gândesc, să mă simt/comport/acționez după ședința de psihoterapie?
- Ce beneficii mi-ar aduce această schimbare?
- Ce mă poate împiedica în realizarea acestei schimbări?
- Cum îmi va îmbunătăți viața?
Te provoc să răspunzi la aceste întrebări prin cât mai multe cuvinte.
Cuvintele în cadrul terapeutic sunt vindecătoare.
Prin cuvânt se dezvăluie tiparele cognitive inconștiente care produc suferință.
,,Ca să reduci la minimum suferința, trebuie să înfrunți durerea și să găsești o cale să o înțelegi și să o împărtășești cu ceilalți”. Louis J. Cozolino
Vocea critică din mintea ta, formată și preluată încă din copilărie, va întâlni vocea blândă, înțelegătoare și rațională, formată și dezvoltată în psihoterapie.
Cuvintele terapeutice stimulează creierul să dezvolte noi rețele neuronale care creează un nou mod de gândire – rațional, și optim funcțional, o experiență emoțională armonioasă și un comportament – plăcut și adecvat situațional.
Astfel, dialogul intern devine constructiv și alinător. Cuvintele creează un fir narativ coerent, o poveste frumoasă.
Tu cum vrei să-ți construiești propria poveste?